Pateixes estrés? mal de cap? La fèrula de Descàrrega

bruxismo dolor dentista ident tona

Dolor : Es localitza generalment per davant de l’orella, es pot irradiar cap al cap, porció lateral de la cara, al voltant de l’ull i fins i tot al coll.
És un dolor que respon malament als analgèsics habituals, la qual cosa unit al poc específic de la seva localització fa que els pacients consultin a l’otorrino, neuròleg o traumatòleg abans d’acudir al dentista.

Espetecs : Són sorolls que es produeixen en una o ambdues articulacions, en obrir o tancar la boca. Poden ser més o menys sonors i indiquen l’existència d’alguna alteració en la posició del menisc de l’articulació.

Bloquejos intermitents en l’obertura de la boca : Quan s’arriba a aquesta situació s’experimenta una certa dificultat per obrir la boca, com si existís un límit que impedeix una obertura completa, sent necessària la manipulació de la mandíbula per aconseguir obrir-la totalment. Si la malaltia progressa es pot produir la lesió dels lligaments, la qual cosa donarà lloc a bloquejos que fan que no es pugui obrir la boca res més que fins a la meitat del que normalment es faria.

L’estrès és un problema molt freqüent actualment. Aquest fa aparèixer patologies com el bruxisme (serrar o carrisquejar, o tots dos), aquest pot ser de forma diürna, com nocturna.

La disfunció temporomandibular (TMD/ATM) o síndrome de Costen és una entitat patològica relacionada amb problemes funcionals de l’articulació temporomandibular i/o dels músculs que mouen la mandíbula (músculs masticatoris).

Les fèrules de descàrrega són el tractament reversible d’una àmplia patologia odontoestomatològica, des de la disfunció temporomandibular fins el bruxisme. Aquestes fèrules provoquen una relaxació muscular amb el que s’aconsegueix portar a la mandíbula a una situació més ideal. L’efectivitat terapèutica mostrada fa que la seva utilització sigui àmplia.

Les fèrules se solen col•locar durant el son i més d’evitar el desgast solucionen els altres símptomes derivats del bruxisme: mals de cap, oïda, coll, etc.

L’objectiu de la placa de descàrrega és doncs neutralitzar les conseqüències del bruxisme sobre els diferents components de la boca:

  • Evitar el desgast dental
  • Reduir marcadament la sobrecàrrega dental
  • Relaxar la musculatura
  • Equilibrar les articulacions de la boca

Una placa (o fèrula) de descàrrega oclusal o desprogramació és un dispositiu de tractament confeccionat a mesura que ha de ser meticulosament adaptat permanentment pel dentista per diagnosticar i combatre la complexa patologia causada per, o acompanyant de, els hàbits de pressió i/o fregament de les dents, així com de les sobrecàrregues neuromusculars que provoquen aquests hàbits.

Consisteix en un aparell plàstic bucal que s’instal•la en una de les arcades dentàries per evitar que entrin en contacte unes dents amb altres, amb la qual cosa permet:

  • «Oblidar» les posicions mandibulars inadequades a què força l’engranatge incorrecte de les dents de les dues arcades quan es mantenen estretes (d’aquí la qualificació de reprogramació que se’ls dóna.)
  • Portar la mandíbula a una posició articularment adequada quan es mossega sobre ella, gràcies a l’especial orientació de les superfícies de la placa en la qual es recolzen les dents en tancar la boca.
  • Evitar el desgast de les dents, ja que el plàstic de la placa és més tou i desgastable que aquests.

Periòdicament s’han de realitzar ajustaments per conservar els suports oclusals i les guies, i veure l’evolució de la simptomatologia.

Demana hora a través del nostre formulari de contacte

iDenT – Institut Dental Tona
Plaça Major, 5 – Tona
93.812.43.51
www.ident.cat